Ο Γεώργιος Κούλαλης γεννήθηκε στο Κοινοτικό Διαμέρισμα Διαβατών Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης στις 20 Φεβρουαρίου 1937.
Τελείωσε το Ελληνογαλλικό Κολέγιο-Γυμνάσιο Δελασάλ το 1955 και, ενώ προετοιμαζόταν για εξετάσεις στο Πανεπιστήμιο, με απόφαση του διορατικού πατέρα του έφυγε στο εξωτερικό και γράφτηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Γκρατς της Αυστρίας. Έμαθε γρήγορα τη γερμανική γλώσσα και σε δύο χρόνια πήρε το προ-δίπλωμα της Ιατρικής και μετεγγράφηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σααρλάνδης, Δυτικής Γερμανίας, αρχίζοντας τις σπουδές του στα Κλινικά εξάμηνα, στις Πανεπιστημιακές Κλινικές, στην πόλη Χόμπουρκ-Σαάρ. Παράλληλα, είχε θέση έμμισθου βοηθού του Ανατομικού Ινστιτούτου. Στο τέλος του 1ου κλινικού εξαμήνου, μετά από εξετάσεις, πήρε υποτροφία από το Γερμανικό κράτος και την συνέχισε ως το πτυχίο, ένεκα των αρίστων επιδόσεων του.
Σε χρόνο ρεκόρ, 5,1/2 χρόνια, άρχισε τις εξετάσεις για το Πτυχίο της Ιατρικής και τον Ιούλιο του 1962, έχοντας αριστεύσει στα περισσότερα μαθήματα, τις αποπεράτωσε. Η επαγγελματική του εξέλιξη που ακολούθησε υπήρξε ανοδική και επιτυχής.
Στις 20 Δεκεμβρίου του 1962, αναγορεύεται διδάκτωρ Ιατρικής «μετά επαίνου», αφού υποβλήθηκε σε ανοιχτές εξετάσεις εφ’ όλης της ύλης της Ιατρικής επιστήμης, ενώπιον όλων των καθηγητών και φοιτητών, στο αμφιθέατρο της Ιατρικής Σχολής, αναλύοντας τα αποτελέσματα της διδακτορικής του διατριβής που του είχε ανατεθεί με θέμα «Αποτελέσματα της συντηρητικής θεραπείας της φυματιώσεως των οστών και αρθρώσεων» από τον Ολλανδό καθηγητή της Ορθοπαιδικής Κλινικής και μετέπειτα δάσκαλό του, Γεώργιο Σάπσαλ, την οποία αποπεράτωσε, εργαζόμενος εντατικά επί τριετία, παράλληλα με τις κλινικές σπουδές του, στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημίου Σααρλάνδης, στο Χόμπουρκ-Σαάρ. Την επόμενη διετία, εργάστηκε ως ειδικευόμενος εσωτερικός βοηθός στις Πανεπιστημιακές Κλινικές της Χειρουργικής στο Χόμπουρκ-Σαάρ, καθώς και στο νοσοκομείο των ανθρακωρύχων της πόλεως Νοενκίρχεν-Σαάρ.
Τον Μάιο του 1965, φεύγει για τη Βασιλεία της Ελβετίας, μετά από πρόσκληση του καθηγητού του, Γεωργίου Σάπσαλ, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αναλάβει την έδρα της Ορθοπαιδικής στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας της Ελβετίας. Προσλαμβάνεται σε οργανική θέση ειδικευόμενου εσωτερικού βοηθού της Πανεπιστημιακής Ορθοπαιδικής Κλινικής, αρχικά στο τμήμα παίδων και μετά στο τμήμα ενηλίκων. Το 1968 αποπεράτωσε την ειδικότητα της ορθοπαιδικης στην Βασιλεία. Συνέχισε, εργαζόμενος ως επιμελητής, στην ίδια Πανεπιστημιακή Κλινική, στο Χειρουργικό-Τραυματολογικό και Αγγειοχειρουργικό τμήμα υπό τον καθηγητή Μάρτιν Αλκέβερ, συνιδρυτή της γνωστής ομάδας Α.Ο. (Τεχνική και μέθοδος θεραπείας καταγμάτων) της Ελβετίας.
Το 1970 επιστρέφει στην πατρίδα και ασχολήθηκε με το ιδιωτικό του ιατρείο αποκλειστικά. Αργότερα, το 1972, προσλαμβάνεται ως επιμελητής στην Πανεπιστημιακή Παιδοορθοπαιδική Κλινική του Κεντρικού Νοσοκομείου. Κατόπιν, περάτωσε την υποχρέωση υπηρεσίας υπαίθρου στη Χειρουργική Κλινική του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης και τον Ιανουάριο του 1976 εκλέχτηκε επιμελητής, υπεύθυνος Ορθοπαιδικός της Χειρουργικής Κλινικής στο Γ.Ν.Ν. Θεσσαλονίκης ο «Άγιος Δημήτριος». Από τον Ιανουάριο του 1977 συνέβαλε ως υπεύθυνος Επιμελητής στην εδραίωση της Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Β΄ Νοσοκομείο του Ι.Κ.Α. στην Κλινική Παναγία.
Το 1985, εκλέχθηκε Διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ο «Άγιος Δημήτριος», την οποία και διοργάνωσε εκ του μηδενός, μέσα σε ένα διάδρομο του 1ου ορόφου του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου. Ως Διευθυντής, αφιέρωσε όλη του την προσωπική εργατικότητα και δημιουργικότητα καθώς και την άριστη επιστημονική του κατάρτιση στη διοργάνωση της Ορθοπαιδικής Κλινικής στα πρότυπα των ελβετικών. Προχώρησε με μόχθο και πείσμα σε μεθόδους πρωτοποριακές και ριζοσπαστικές για τα ελληνικά, μα και τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Με νέες μεθόδους, που πρωτοποριακά εφαρμόζονται στην Κλινική του, έχει καταργηθεί σχεδόν η χρήση του γύψου και με την «Ασφαλιζόμενη Ενδομυελική Ήλωση», οι τραυματίες που έχουν κατάγματα στον μηρό, την κνήμη, το βραχιόνιο οστούν και την αντιβραχίου κερκίδα-ωλένη, βγαίνουν σε λιγότερο από μια εβδομάδα, περπατώντας, από το Νοσοκομείο και έχουν σίγουρη την ίαση. Έχει επινοήσει χειρουργικές μεθόδους θεραπείας της χονδρομαλάκυνσης της Επιγονατίδας, της πλαστικής αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου στο γόνατο και άλλες, που εφαρμόζονται και έχουν άριστα αποτελέσματα.
Ο Γεώργιος Κούλαλης, παράλληλα με τους συναδέλφους του στην Ελβετία και τη Γερμανία, εισήγαγε και εφάρμοσε πρώτος στην Ελλάδα, από το 1974, τη νέα εξεταστική και θεραπευτική μέθοδο στο γόνατο και άλλων αρθρώσεων, την Αρθροσκόπηση, με την οποία πραγματοποιείται η οπτική ενδοσκοπική διερεύνηση των αρθρώσεων, με αποτέλεσμα να αποκαλύπτονται πολλές ασθένειες των αρθρώσεων που παρέμεναν αδιάγνωστες, αλλά και να θεραπεύονται, χωρίς χειρουργικές τομές και μακρύ χρόνο νοσηλείας και αποκατάστασης. Παράλληλα, διατηρεί στενή συνεργασία με διεθνούς κύρους Ορθοπαιδικούς Διευθυντές Κλινικών ανά τον κόσμο, όπως του Βερολίνου, του Χόμπουρκ-Σαάρ, του Ερλάγκεν, του Μονάχου, της Βασιλείας, της Ζυρίχης, της Βιέννης κ.ά.
Ως άριστος χειρουργός μεταβαίνει να χειρουργήσει πολλές δύσκολες περιπτώσεις στη Λεμεσό Κύπρου, προσκεκλημένος του Υπουργείου Υγείας, αλλά και ιδιωτών Ορθοπαιδικών-Χειρουργών.
Έχει διοργανώσει πολλά διεθνή σεμινάρια (Μακεδονικά τα ονόμασε) στην Πιερία και στη Θεσσαλονίκη με μεγάλη επιτυχία συμμετοχής και είχε προσκεκλημένους διάσημους ιατρούς συναδέλφους του από όλον τον κόσμο.
Συμμετείχε με διαλέξεις και ανακοινώσεις σε πολύ μεγάλο αριθμό συνεδρίων και συμποσίων, έχοντας έναν μεγάλο κύκλο ιατρών της ειδικότητος του και όχι μόνο, που του αναγνωρίζουν άριστη εκπαίδευση, γνώση, εμπειρία και χειρουργικές ικανότητες στην Ορθοπαιδική-Χειρουργική-Τραυματολογία.
Από το 2000 έχοντας συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, συνταξιοδοτήθηκε από το Δημόσιο με τον βαθμό του Διευθυντού και το 2006 συνταξιοδοτήθηκε και από το ΤΣΑΥ, ασκώντας έκτοτε δωρεάν Ιατρική στα ΚΑΠΗ Διαβατών, Νέας Μαγνησίας, Καλοχωρίου και Λιτοχώρου.
Ο γιός του, Δημήτρης, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, είναι συνάδελφος Ορθοπαιδικός, Λέκτορας ΕΚΠΑ στο Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ.
Ο Πρόεδρος ΟΤΕΜΑΘ και τα μέλη του Δ.Σ. εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στους οικείους του.